Yasar Kemal

İnce Memed I.jpg

İnce Memed'in konusu, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında geçer. Anadolu halkının geri kalmışlığı, cahil bırakılmışlığı, köy hayatının sefaleti ve ağaların tüm yöreye tamamen hakim olması üzerine bu duruma karşı bir isyan öyküsüdür.

Allahın Askerleri.jpg

Yaşar Kemal bu eserinde İstanbul'da Basın Sitesi'nde oturduğu dönemlerde çevredeki ve İstanbul'un çeşitli semtlerinde yaşayan çocuklarla yaptığı röportajları anlatır. Sokaklarda yaşayan bu çocuklar içinde bulundukları hayatın zoruluklarına, şiddete, açlığa rağmen hayata tutunmaktadırlar. Kimisi ne zaman sokaklarda yatmaya başladığını bile hatırlamamaktadır. Yaşar Kemal yayınladığı bu eseri ile Türkiye'de o dönemde baş gösteren sokak çocukları problemine ilk dikkat çeken aydınlardandır.
Kitap, sokak çocukları ile yapılan sekiz röportajı içermektedir. Bu röportajlar salt aktarımdan ziyade Yaşar Kemal'in röportaj yaptığı çocuklar hakkında gözlemlerini de içerir; bu sayede, yazar röportajlara bir gerçek-öykü özelliği de katmaktadır. Kitap adını, yazarın röportajlarından birinde konuştuğu çocuğun kendisi ve kendi gibi sokaklarda yaşayan çocukları Allahın Askerleri olarak tanımlamasından alır.

Yaşar Kemal bu eserinde toplumsal bir soruna işaret ederek sokak çocuklarının dramını okuyucunun dikkatine sunmaktadır.

Agri Dagi Efsanesi Kitap Kapagi YKY.jpg

Roman Ağrı Dağı'nda bulunan dağ köylerinden birinde yaşayan Ahmet ve o dönemde oranın yöneticisi olan Mahmut Han'ın kızı Gülbahar arasındaki aşkı ve bu sevdalıların kavuşmak için yaptıklarını anlatır. Romanda öne çıkan diğer önemli öğeler kaval ve olayların başlamasına sebep olan Mahmut Han'ın Güneş simgeli eğeri olan atıdır. Destanın geçtiği dönemde yaşamış halkın kültürüne ve ananelerine yer verilir. Bunların dışında roman anlattığı destanın karakterleri üzerinden insan psikolojisini irdeler. Aşağıda romanda sık geçen bir paragraf alıntısına yer verilmiştir.

Üç Anadolu Efsanesi.jpg

Kitapta sırlama olarak ilk destan Köroğlu Destanı'dır. Bu destanda Köroğlu'nun ortaya çıkışı ve Bolu Beyi ile verdiği mücadele anlatılır. Köroğlu'nun ve babası Koca Yusuf'un söylediği veya ona atfedilen sözlere, türkülere bu destanda yer verilir. Aşağıda yazılan şiir Koca Yusuf'un oğlu Köroğlu'ya nasihatıdır.

İkinci destan ise
Karacaoğlan Destanı'dır. Bu destanda Karacaoğlan'ın yaşadığı çevre ortaya çıkışı ve sevdiği Elif'e kavuşması anlatılır. Bu destanda da Köroğlu'nda olduğu gibi Karacaoğlan'ın söylediği veya ona atfedilmiş sözlere, türkülere, ağıtlara yer verilir. Aşağıdaki şiir Karacaoğlan'ın sıla hasreti ile söylediği bir türkünün sözleridir.

Üçüncü destan
Alageyik Destanı'dır. Bu destan kahramanı geyik avcısı Halil'nin sevdiğine kavuşması ve geyik avı müptelalığını anlatır. Diğer destanlarda olduğu gibi bu destanda da çeşitli folklorik söz, ağıt, türkü öğrelerine yer verilir. Aşağıdaki şiir Halil'in Zeynep'e söylediği ağıttır

Yaşar Kemal bu eserinde halk diline sadık kalarak yorumladığı üç anadolu efsanesini anlatırken okuyucuya dönemin sosyo-kültürel yapısı ve folklorik mirasınıda sunar.