Loading...

Nergele Tarihi


NERGELE KÖYÜN TARİHİ

Nergeleyi sizlere kısaca bildigimiz kadarıyla tanıtmak istiyoruz:

Nergele köyü ad
ını "Nar" ve "Kale" den almıs. Köyümüzün batısında bulunan kale ve önceleri köyümüzde narın bol oldugu icin köyün adına "Nar kalesi" demisler.

Daha sonra nergele olarak isim almıstır ve nergele iki muhtarlıga ayrılmıstır. Asagısı "Ciftlikkale" ve yukarısı "Altınyaprak" olarak iki muhtarlıga ayrılmıs. 1979 da Altınyaprak´ta iki muhtarlıga ayrıldı. Yukarısı Gözpinar muhtarlıgı, orta kısmı Altınyaprak muhtarlıgı, asagısıda Ciftlikkale muhtarlıgı olarak devam ediyorlar ama biz Nergele´liler olarak halen Nergele adını kullaniyoruz ve bununlada gurur duyuyoruz cünkü Nergele´liyiz demessek bizleri yeni adıyla tanimazlar.

K
ısacası Nergele´nin cografi durumu, dogusunda tatlı suyu, batısında maden suyu ve Icmeler`le yazin turistlerle ve izincilerle dolup tasıyan bir köydür.

Dogusu Nurhak dag
ı, batısı Berut dagi, kuzeyi Sinekli dagı, güneyi Salavan dagı ve köyün orta kısmında akan kücük bir suyla köye renk veriyor. Nergele zebsesiyle ve meyvesiyle elbistan pazarında yer alan bir köydür.

Nergele köyüne ilk okuma yazmay
ı eski yazıyla hizmet veren "Ivke deut" yani Ibrahim Terzi, daha sonra "mıstıke sutte" yani Mustafa Durak ve 1938 de eyitmen Mustafa Terzi yeni alfabe ile yaklasık 45 sene Nergele´ye eyitmenlik yapmıstır.

Ve köyde Ali Dede Yıldırım ve Ahmet Yıldırım kardesler alevilik konusunda, yani din´i konusunda, köyümüze uzun seneler hizmet vermislerdir. Su anda Ali Yıldırım yani "Ali Cavus" bu kutsal görevi sürdürüyor. Ve köyümüzde hocalık yapanlar Mustafa Terzi kardesi Mehmet Terzi ve "Osman" lakabıyla bilinen Mustafa Simsek.

 

Nergele´de kırık, cıkık üzerine yaklasık 70 sene hizmet eden Hallac Bitmen ve büyügümüz demirci ustasi Dursun Temur yani "Tosin é Selim" en az 80 sene köyümüzde demircilik yapmistir. Nalbantci Dervis Yildiz yani "Davris é Ibis í mille" köyde uzun sene nalbantcilik yapmistir.
Saglik dalinda Ismail Kaya ve Veyse Akbas köye cok emekleri olmustur. Nergele´de ilk saz ustasi "Mistik é Kalke" yani Mustafa Kama, duvar ustaligiyla Nergele´ye uzun sene hizmet eden Hallac Ibis Terzi, Halil Kaya, "Mamad é Ziné" yani Mehmet Yildiz marangoz dalinda Ibrahim Cicek, Mustafa Bolat ve Kasim Kul.

Köye degirmeniyle hizmet eden gözde Hüseyin Yildiz, asagida "Kudo" yani Mustafa Yildiz, köyümüze ilk arabayi getiren Ibrahim Cicek ve Mustafa Bolat, köyümüze ilk hizari getiren "Mamad é Sayde" Terzi Hasanlar obasinda oturuyordu.

Köyümüzde yasanan bir olay : 1941 de "Suko Billo" lakabiyla taninan Bilal Yildiz´in evi eskiyalar tarafinda basildigini ve oglu Bilal´in vuruldugunu söylenir.

1942 de sinekli yaylasinda malcilik yapan "Dondizi Mehmet" lakabiyla taninan Mehmet Deniz´in evine yildirim düsme sirasinda ailede 6 kisinin ölümüne neden oldu.