Arif Tekin Kitaplari

Kur'an'ın Kökeni adlı kitabıyla 1999 Turan Dursun Araştırma Ödülü'nü alan Arif Tekin, bu kitabında çok bilinen ve güvenilen İslami kaynaklardan hareket ederek, Muhammed ve sahabelerinin evliliklerini inceliyor.Yazar, bu çokevlilik sistemini incelerken nedenlerini sorgulayıp, ilerlemiş yaşlarda yapılan evlilikler ve yaş farkları; cariye ilişkileri, durumlara göre inen ayetler; Muhammed, dört halife ve diğer ileri gelenlerin birbirlerinden kız alıp vermeleri gibi konulara değiniyor.Kitapta yer alan bazı konu başlıkları şunardır:"Kur'an ve Hadislerden Kadın", "Allah'a İlk Karşı Gelen Kadındır", "Kur'an'a Göre Erkek Hem Yöneticidir, Hem de Kadını Dövebilir", "Kadın Kur'an'da Bir Meta Olarak Geçiyor", "Kur'an'da Cariye Diye Bilinen Savaş Esiri Kadınların Statüsü", "Kur'an'a Göre Bir Erkeğin Evlenebileceği Kadın Sayısının Maksimum Sınırı".

İslami kaynaklara göre, erkek ile kadın arasındaki ilişkiler nasıl düzenlenmiştir? Boşanma, veraset ve sosyal hayatın diğer alanlarında kadının konumu nedir? Cennette erkek huri var mı? Kur’an’a göre, kadın kocasını boşayabilir mi? İslam peygamberi Hz. Muhammed’in hanımları ve cariyeleri. Hz. Ebubekir’in hanımları. Hz. Ömer’in hanımları ve cariyeleri. Hz. Osman’ın hanım ve çocukları. Hz. Ali’nin hanım ve çocukları. Sahabelerin hanımları.

Arif Tekin bu çalışmasında, bilinen ve kabul edilen İslam kaynaklarından hareketle, Hz. Muhammed, halifeler ve sahabelerin evlilik yaşamlarından çarpıcı örneklerle İslam’ın ilk yayılma döneminde kadın erkek ilişkilerine ışık tutmaktadır.

Ana kaynakların ve yüzlerce makalenin incelenmesi ile, çok ciddi bir araştırma yürüten Arif Tekin, çalışmalarında ortaya çıkan sorulara cevaplar arayarak gerçeği bulmaya çalışmıştır.

Arif Tekin'in bu çalışması, Aydınlık dergisinin düzenlediği 1999 Turan Dursun İnceleme ve Araştırma Yarışması'nda, Muazzez İlmiye Çığ'ın Kur'an İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni ve İbrahim Peygamber adlı çalışmalarıyla beraber birincilik ödülüne değer bulundu.Kitapta ağırlıklı olarak şu sorulara yanıt aranmaktadır: Muhammed'in yaşadığı dönemde Kur'an gibi bir kitabın insanlar tarafından hazırlanıp ortaya çıkması imkansız mıydı? Yoksa Kur'an'ı ortaya çıkarabilecek uygun bir sosyo-kültürel ortam ve gayet iyi bir yazar kadrosu mu vardı? Muhammed, iddia edildiği gibi okuryazar değil miydi? Yoksa bu iddia, Kur'an'a ananırlık kazandırmak amacıyla kullanılan bir taktik olup, aslında o kendini çok iyi yetiştirmiş, ekibini kurmuş, ayrıca dinler tarihi ve mitolojide uzman bir kişi miydi?İnsanların kurtuluşu için tek alternatif, iddia edildiği gibi Kur'an formülü müdür? Yoksa yaşadığımız çağda toplumu dinle yönetmeye kalkışmak, ateşle oynamak kadar tehlikeli bir düşünce midir?Arif Tekin, tüm bu sorulara akıl ve bilim çerçevesinde yanıt veriyor. Kitapta ele aldığı konuları, başta Kur'an olmak üzere hadis, tefsir, siyer, tabakat ve İslam tarihi gibi sağlam kaynaklara dayandırıyor.

Arif Tekin, "Kur'an'da Allah" adlı yeni araştırmasında, Kur'an'dan hareket ederek yaratıcı-yaratılan ilişkisini ayetlerin-surelerin yanıtlarıyla çözümlerken soruları da çoğaltarak aydınlanmanın pencerelerini sonuna kadar açmaya çalışıyor.

Arif Tekin, “Kur'an'da Allah” araştırmasıyla salt kitabın adını analiz etmiyor, aksine din bezirganlığıyla sömürünün azdığı günümüz dünyasının yapısını da çözümlüyor.

Otuz sekiz bölümlük araştırmada, Allah’ın cinsiyetinden, sinirlenmesine; beddua edişinden, savaşa katılmasına; insanlara hitabından, erkekleri savunuşuna kadar binlerce konuyu sorgulayarak, soru-yanıt-soru üçlemesini geliştirip, insanın algılama gücünü artırıyor.

Daha derinlemesine baktığımızda Allah’ın, yarattığı insanın ağzından konuşuyormuş gibi bir izlenim ediniyoruz. Bu noktanın önemli bir yanı da, tek tanrılı dinlerin kutsal kitaplarının değiştirildiği savlarıdır. Doğal olarak yaratıcının insanların gösterdiği davranışları göstermesi şaşkınlık vermektedir.

Arif Tekin, “Kur’an’da Allah” araştırması ile gerçek inancın da sağlam zemine oturmasına katkıda bulunuyor. Çünkü yanlışlıkların dayanak yapılması dinciliği çoğaltırken dini unutturuyor.